marți, 26 februarie 2013

Mărțișoare cu zâmbet de primăvară!

Dacă ținem la exactitate, în scurt timp începe primăvara:) Care sunt semnele? Pe toate străduțele, cât de înghesuite ar fi ele, în toate piețele, se vând ghiocei, zambile și tot felul de flori parfumate, specifice anotimpului;toți artiștii handmade își expun lucrările prin târguri, toate dedicate Mărțișorului:);ar mai fi un motiv, cred primul de fapt-vremea se încalzește și invită la plimbări mai dese cu bicicleta, umple străzile de oameni bucuroși de lumină, de culoare, de soare, de zambet. Să sperăm că se va schimba și la noi haina mult purtată în iarnă, cu alte accesorii mai de sezon! Pentru a vă înveseli și a vă face un prim cadou de primăvara, ne-am gândit la o mica discuție despre ”cum să facem un mărțișor”?

Începem cu lista materialelor:celebrul șnur de mărțișor alb-roșu, câteva bucăți de carton colorat,hârtie cu imprimeuri, foarfeci simple dar și cu model, un tub de lipici solid, câțiva nasturi , paiete și multă energie:)

Mărțișoarele simbolizează începutul primăverii.Natura se trezește la viața, de aceea regăsim in modelele de mărțișor, multe motive vegetale, florale, gâze,inimioare etc Noi am pregatit pentru dumneavoastră mai multe modele, care să împace și gusturile celor mai conservatori dar și pe ai celor mai îndrazneți și mai inovatori:)
Desenați mai întâi pe spatele cartonului, cu un creion, un model: o inimă, un trifoi, o buburuză etc Noi am ales ca model o mașinuță:)


Decupați modelul și lipiți-l pe un carton dreptunghiular de mărimea unei etichete școlare.Alegeți bine culorile pentru model dar și pentru suportul cartonat.Bunul gust trebuie să fie prezent mereu!Accesorizați mașinuța cu două roți din nasturi colorați și haioși.Puteti să desenați cu o carioca, portiere sau faruri.Faceți o fundiță din șnurul alb-roșu și capsați-l aproape de model.Vă rămâne loc în partea de sus a dreptunghiului pentru un mic text:1 Martie,Primavară veselă sau orice urare cu gând bun si plin de prospețime.

Fiecare model de mărțișor poate fi personalizat.Încercați o buburuză cu buline din paiete negre sau un melc vesel cu cochilia din sfoară;poate v-ar surâde un trifoi cartonat pe care stă lenesă o buburuză-nasture etcVariantele sunt cu atât mai multe cu cât materialele sunt mai numeroase și mai variate!


Fiți creativi si faceți cadouri personalizate.Când punem suflet se întorc negreșit mulțumiri cu zâmbete și invers:) Primăvară cu zâmbete pe toate gardurile!!!:)

duminică, 24 februarie 2013

trusa micului artist

Oricine poate desena!Însă trebuie doar să înveți cum să analizezi o imagine și să cunoști câteva materiale necesare pentru realizarea desenelor.
Materialele de care aveți nevoie  se găsesc în majoritatea librăriilor.Începem lista cu hârtia pentru desen,creioane și o ascuțitoare.Pe măsură ce învățăm mai mult,putem încerca si alte materiale.
CREIOANE: avem nevoie de cel puțin trei tipuri de creioane-2H(creion cu mină tare,pentru contururi și detalii),HB(creion de duritate medie,pentru schițe) și 2B(creion pentru umbrire și marcarea liniilor directoare).Creioanele notate de la 4B la 8B sunt foarte moi,destinate obținerii umbrelor întunecate.




GUMA DE ȘTERS:e bună nu doar pentru ștergere.O puteți folosi și pentru a crea pete de lumină în desene.

CARIOCI:Cariocile sunt ideale pentru obținerea liniilor intense și a contururilor.Se potrivesc cel mai bine pentru crearea benzilor desenate.

CULORI PASTEL CRETATE ȘI ULEIOASE:Pastelurile cretate sunt moi,sfărâmicioase și dau un efect delicat ,estompat.Cu ajutorul pastelurilor uleioase se obțin culori mai intense.


VOPSELE ȘI CERNELURI:Sunt perfecte pentru desene hazlii și intens colorate.Acuarela este bună pentru obținerea unor nuanțe pale.Țineți minte:dacă folosiți vopsele sau acuarelă,trasați contururile cu un marker rezistent la apă,astefel culorile vor intra una in cealaltă atunci cand începeți să desenați.


Trusa micului artist se încheie cu un ultim material și anume HÂRTIA-Rețineți:hârtia neteda este buna pentru desene în creion și peniță.Hârtia aspra este ideală pentru desen în pasteluri,creioane colorate,cretă,cărbune etcHârtia de desen se vinde în topuri sau la bucată.Când pictăm pe ea se increțește.Mai exista hârtie presată la cald care este netedă,hârtie colorată de scris,hârtie texturată care e mai aspra etc.
Așadar,dacă trusa e pregătită și noi suntem plini de energie și inspirație ,mai e un singur pas pană la desenul propriu-zis:să ne facem curaj!

luni, 18 februarie 2013

Mic dejun pentru copii

Cupicu nu este cel mai maleabil atunci când vine vorba de mâncare. Nu îi place x, ar vrea y şi dacă tot are z în farfurie, ar pofti la w. Pentru că timpul trece şi cupicul trebuie să ajungă la grădiniţă sau la şcoală şi dumneavoastră la job, avem câteva sugestii de mic dejun pentru copii mofturoşi.
Ideea este să îi atragem şi putem să facem asta în primul rând vizual.


Ce avem aici ? Nimic altceva decât micul dejun al cupicilor campioni. Se ia o banană, se înmoaie în iaurt şi apoi se rulează prin cereale. Pam-pam!













Smoothie-urile sunt delicioase. Îmbină prospeţimea fructelor cu gustul fin al laptelui. Sunt uşor de pregătit. Nu vă trebuie decât un blender, câteva fructe şi lapte. O culoare intensă, plăcută vederii îi atrage pe cei mici. Aşa că, nu vă veţi ruga prea mult de ei să îşi bea smoothie-ul.












Cum îi învăţaţi să mănânce cu pâine ? Apelaţi la imaginaţie :


Stegulețe pentru petreceri!

Cui nu-i plac petrecerile să ridice mâna dreaptă sus:aha,ne gândeam că nu va fi nici o mână ridicată:) O petrecere reușită trebuie musai sa fie și foarte bine decorată.Ce ziceți de o ghirlandă colorată?
Pentru inceput ,verificați prin debara dacă aveți puțină sfoară.Ați găsit?Perfect.Lista materialelor continuă cu:
                                           -hartii colorate(coli A4)
                                           -un tub lipici solid
                                           -o foarfeca simpla și una cu model
                                           -un creion HB.

Desenați un romb pe coală de hârtie,după care decupați ingrijit.Fiecare romb trebuie îndoit la mijloc,astfel încât vom obține câte un triunghi.Ca să vă ușurați munca,decupați un romb ,după care îl veți folosi drept model pentru toate celelalte coli.Faceți conturul dupa rombul inițial și decupați forma.

Întindeți sfoara pe podea sau pe suprafața dumneavoastră de lucru și puneți lipici în interiorul rombului.Sfoara să fie prinsa exact la mijlocul stegulețului.Apasați bine și uniformizați lipiciul.Faceți la fel cu toate celelalte stegulețe.Cu cât vom avea mai multe, cu atât ghirlanda va fi mai spectaculoasă.Decupați din resturi ,diferite forme(inimi,fruturași,flori etc) și lipiți față-verso pe fiecare steguleț.Dacă hârtia e deja colorată si încarcată cu modele,rămâne așa, pentru a evita supraîncăcarea!
După ce lipiți toate stegulețele și veți decora dupa bunul plac veți obține cea mai originala ghirlanda de petreceri:)Doar sa aveți la voi urarile potrivite,fie ele pentru petreceri de botez,aniversări de tot felul sau petreceri în pijama:)
Spor și inspirație.Ah,să nu uităm:petrecere frumoasă!!!:)

joi, 14 februarie 2013

Vă place culoarea?Încercați POP ART

POP ART vine din prescurtarea expresiei englezești ”popular art”.Dar cuvântul englez ”pop”inseamnă în limba germana ”knall”,adica pocnitura.Pop Art este arta care vrea să arate ceva original,deosebit,șocant.Obiectele de uz casnic,produsele industriale,motive din reclame,au devenit pentru artiștii pop art,inspirație.Unul din cei mai renumiți artiști pop art este Andy Warhol.Acesta a aplicat tehnica seriografiei în lucrările lui,care permite multiplicarea repetată a motivului.
                                                                                                              ( Andy Warhol-Mickey Mouse)
V-am făcut curioși? Iata ce vă propunem  pentru această temă:Ariciul pop art!
Necesar:-două mere
                -vopsea tempera
                -pensula groasa
                -carioci
                -creioane pastel
                -hartie albă(coală A4)
Se taie pe jumătate fiecare măr și se pune vopsea pe toate cele patru părți.Vom ștampila patru forme de măr în patru culori diferite.Apăsați bine forma mărului pe hârtie pentru o cât mai buna și mai reușită ștampilă.
După ce se usucă formele vom transforma cele patru mere în patru arici.Desenăm țepi cu o carica neagră,un cap oval cu un nas cat o boabă de cafea ,un ochi cu o privire jucăușă.Obținem patru arici din profil:)
Pentru ca arta pop înseamnă multă culoare,vom colora fondul fiecărui arici cu altă culoare.Puteți încerca cele mai năstrușnice combinații.Fiți îndrăzneți și creativi!Dacă asortați tabloul cu o ramă potrivită, aveți cadoul ideal pentru orice fel de petrecere la care sunteți invitați.

miercuri, 13 februarie 2013

Aventurile lui Frutti






       Era o duminică frumoasă de vară. Familia Marin se pregătea să plece la iarba verde, după o săptămână lungă de muncă.

       Pus în frigider la răcit, Frutti îşi zicea mândru în sinea lui: ,,Ferice de cei care mă vor goli! Sucul e aromat şi natural, ca să nu mai vorbim de noul meu design!”

       Bietul Frutti! Îşi făcea prea multe iluzii! După o partidă de volei, Mihai şi Ana, copiii familiei, au băut pe nerăsuflate sucul rece, lăsându-l pe Frutti gol-goluţ. Asta n-ar fi fost nimic, Frutti ştia care este rostul lui pe lume, dar Mihai l-a aruncat în iarbă. Simţea că îi plesnesc fibrele de polietilenă, de necaz şi striga la cei doi care se pregăteau să plece:

       – Nu mă lăsaţi aici! Nu vreau să mor bătrân şi să îmbolnăvesc firele astea de iarba şi aerul ăsta curat! Luaţi-mă cu voi! Duceţi-mă la coşul cu mase plastice! Nu ştiţi ca puteţi câştiga bani din asta?

       Mihai si Ana nu ştiau. Lipsiseră la ora când doamna învăţătoare le vorbise despre reciclarea ambalajelor din plastic. Nu ştiau că din PET-urile topite se pot face obiecte de uz casnic şi chiar jucării.

        Frutti a rămas trist, îngropat în iarba verde şi deasă. Lacrimile de suc s-au uscat rapid sub soarele arzător şi ştia ca îl aşteaptă un sfârşit lung şi chinuitor de  zeci de ani.

         Noroc cu nişte copii de toată isprava, care au venit împreună cu învăţătoarea lor să cureţe spaţiile verzi şi să ducă obiectele aruncate de alţii la centrele de colectare, pentru a fi reciclate.

      Optimist, Frutti îşi dorea sa se reîncarneze într-o carcasă de CD, ca să asculte muzică mereu.


Cupicul Radu

marți, 12 februarie 2013

Păcăliți sau nu de vulpe?:)

Vă plac poveștile cu animale ?Dacă după lectura unei povești ,continuăm joaca alături de copiii gata transpuși în lumea animalelor,o putem face distractiv,construind împreună un mic decor teatral de cameră:)Cine nu știe inca soluția rapidă de a transforma o cutie de carton, rămasă de la vreo pereche de ghete,într-o mică scenă pentru figurinele cu animale din casă,poate încerca.Decorul nostru este din fetru și se potrivește minunat pe o astfel de cutie.
Așadar avem nevoie de urmatoarele materiale:
                        -o coala de hârtie albă A4
                        -un rest textil alb(dintr-un tricou etc)
                        -fetru(format A4,negru,verde)
                        -creioane pastel
                        -tempera
                        -foarfece
                        -autocolant
                        -un tub lipici solid
                        -o pensula groasa.

Pentru început colorăm pe o coală albă de hârtie o vulpe roșcovană.Capul -un oval mic,trunchiul-un oval mare,patru picioare din linii drepte verticale,groase ,cât ne permite pensula,două urechi în forma de triunghi și o coada stufoasă care are ca schelet semnul întrebarii.Dupa ce se usucă vulpea,se decupează și i se desenează botul și ochii.
Decorul nostru va prezenta o vulpe in padure.Mai avem nevoie de câteva siluete de copaci:din fetru verde se decupeaza câteva cercuri,mai mari și mai mici ,care să compună copacii, iar iarba de la picioarele vulpii o putem decupa din autocolant ca să diversificăm materialele folosite.Toate elementele se lipesc pe fetru cu lipiciul solid. Un mic detalui poate da un aspect de poveste întregului decor:o semiluna din autocolant cu sclipici e tot ceea ce vă trebuie! 
Să nu uitați la final,pentru liniile de pe cer, să folosiți puțina creta,asta în cazul în care nu aveți pasteluri .tabloul va părea cețos ,iar vulpea cu atât mai vicleana:)

Astfel puteți organiza cu cei mici o compoziție plastică în care elementele de desen și de pictura au rol de construcție,de expresie și rol decorativ.Copiii interpretează liber și își pot exprima sentimentele față de animalele și de personajele -animale din povești, într-un mod estetic și plin de creativitate!
PS:Nu va lasați păcăliți de vulpe!:)

luni, 11 februarie 2013

Balonul care se umflă singur



Lunea e o zi plictisitoare prin definiţie, aşa că trebuie convinsă să devină interesantă. Vă propunem un experiment uşor de făcut şi distractiv. Enjoy!

Este nevoie de:

  1. O sticlă de plastic de o jumătate de litru sau mai mică;
  2. Un balon nou (care trebuie să se potrivească pe gura sticlei);
  3. 4 linguri de oţet;
  4. 2 linguri de bicarbonat;
  5. O pâlnie.

Start experiment!
Se toarnă cele 4 linguri de oţet în sticlă.  
Cu ajutorul pâlniei, se toarnă cele două linguri de bicarbonat în balon. 
Se aşază balonul pe gura sticlei şi se ridică, astfel încât bicarbonatul din balon să cadă în sticlă. 
Gata! Balonul se umflă singur. 





joi, 7 februarie 2013

Moneda magică




Copii, sunteţi pregătiţi pentru un truc magic? Astăzi vom face o monedă să dispară. Cum? Prin magie, desigur, dar şi cu ajutorul ştiinţei.

Avem nevoie de:
  • Un pahar
  • O foaie de hârtie A4
  • O monedă


Pasul 1:

Umplem paharul cu apă.



 Pasul 2:

Punem hârtia A4 peste paharul cu apă.



Pasul 3:

Aşezăm paharul, cu hârtia deasupra, peste monedă.
Moneda dispare, pur şi simplu.




 Pasul 5:

Ridicăm paharul. Moneda va reapărea.

Ce s-a întâmplat? Vreţi să aflaţi secretul? Paharul cu apă şi foaia de hârtie reflectă lumina şi nu vă mai lasă să vedeţi moneda, deşi ea se află încă acolo.

marți, 5 februarie 2013

Cum să desenezi o prințesă?



Simplu, rapid si foarte elegant. Mai întâi să facem un necesar:

           -Hartie alba

           -creioane colorate

           -carioca



Desenul se incepe din partea de sus a foii, unde vom contura capul.Se trasează 3/4 dintr-un oval,se lasă partea de sus a ovalului deschisă pentru a se putea desena mai apoi coafura prințesei.



De la oval se pornesc două linii in jos care sa contureze gâtul.Apoi, pentru a obtine trunchiul printesei desenăm un triunghi cu varful in jos pornind de la capetelecelor doua linii ale gâtului.Din varful triunghiului se pornesc mai multe linii care formeaza rochia,de cele mai multe ori foarte bufanta.



Corsetul rochiței se completează cu diverse modele,fie se deseneaza șireturi ,fie in linii fine se contureaza o broderie sau niște bijuterii.Vom ține cont in desenul nostru de culorile pe care le folosim in partea de sus a rochiei, cu partea de jos,pentru a conferi o unitate desenului și un aspect placut si estetic vestimentar!




Pentru detaliile feței ,menționăm ca aveți o mare libertate in a desena trasaturile:gura poate fi în forma de inimă,ochii poti fi închiși,sau poate avea gene lungi,bujori,zâmbet larg.

În final veți obține o prințesa jucăușă,cochetă și plină de culoare.

Încercați acasă un astfel de desen.Dezvolta imaginația,creeaza și dezvoltă un simț estetic de bază, iar daca desenele în acest registru vor fi din ce in ce mai dese si mai expresive,copiii dumneavoastră se vor juca inteligent cu nuanțele si culorile.Vom reveni ,promitem,cu un desen care să prezinte si obiecte vestimentare pentru băieți și pentru eroii din fiecare:)
Spor și inspirație!




Jocul obiectelor misterioase (3-5 ani)




Acest joc va ajuta copilul să-şi folosească simţul tactil pentru a recunoaşte diverse obiecte. Aveţi răbdare şi oferiţi-i suficient timp pentru a explora şi recunoaşte texturile şi formele. Este bine să alegeţi obiecte pe care le cunoaşte şi pe care le utilizează zi de zi.


Aveţi nevoie de:

  • Un săculeţ din pânză care se leagă la gură.
  • Diverse obiecte familiare (maşinuţă de jucărie, linguriţă, măr, mănuşă, boabe de fasole etc.)

Cum se joacă:
  • Copilul va privi obiectele.
  • Acestea se vor pune ulterior în săculeţ, rând pe rând.
  • Copilul trebuie, fără să se uite, să atingă obiectele din săculeţ şi să încerce să le recunoască după formă, textură, dimensiune, sunet.

Ce învaţă copilul:
  • Această activitate, ca orice alt joc, întăreşte relaţia părinte-copil.
  • Explorând mediul cu ajutorul altor simţuri decât cel vizual, cupicul îşi va dezvolta imaginaţia, va face asocieri rapide între datele primite prin simţului tactil şi imaginea obiectului.
  • Descriind obiectele, cel mic va face exerciţii mai complicate de vorbire şi va învăţa să ofere detalii despre un anumit obiect, îmbogăţindu-şi astfel (şi cu ajutorul dumneavoastră) vocabularul. Dacă nu ştie ce să spună, puneţi-i întrebări ajutătoare: „Este un obiect rotund sau pătrat?” „Are mai multe părţi?”, „Este din metal, lemn, lână?” etc.

Testul culorilor (6-9 ani)






Cupicul ştie ce înseamnă ROGVAIV? Face experimente amestecând nuanţele şi culorile? E interesat de asortări? Înseamnă că e pregătit pentru un test cromatic special pentru avansaţi, pe care îl va trece cu brio.




  1.  Sunt nuanţa care apare din amestecul de albastru şi verde şi poartă numele unei pietre preţioase. Numele meu este..........





  1. În curcubeul culorilor, stau între albastru şi violet. Numele meu îl poartă şi o hârtie de multiplicat. Sunt culoarea..........





  1. Eu mă prezint direct: sunt nuanţa rubiniu. Mai ştii şi alte culori care provin de la pietre sau metale preţioase, fructe, flori etc.?





  1. Ai auzit că există culori calde şi culori reci? Poţi să dai două exemple din fiecare?





  1. În numele meu este compus din două cuvinte lipite. Unul reprezintă o altă culoare, celălalt un corp ceresc. Ce culoare sunt?





  1. Dacă mă amesteci cu galben, vei avea culoarea portocaliu. Sunt culoarea.........





  1. Sunt o singură culoare, dar am două nume. Mi se spune şi gri, şi cenuşiu. Mai ştii o altă culoare cu două denumiri?





  1. Sunt ultima culoarea din curcubeu şi floare a căpătat numele meu. Mă numesc......





  1. Eu sunt puţin mai complicată, dar mă vei ghici îndată. Sunt un amestec de verde şi maro, dar rimez cu gri. Mi se spune.......





  1. Îmi plac toate culorile şi le adun pe toate şapte într-un arc. Apar pe cer, după ploaie. Sunt........







Răspunsuri: 1) turcoaz; 2)indigo; 3) sidefiu, argintiu, auriu, ruginiu, vişiniu, portocaliu, trandafiriu, liliachiu; 4) roşu, galben, albastru, verde; 5) alb şi astru = albastru; 6) roşu; 7) portocaliu = oranj; 8) violet; 9) kaki; 10) curcubeul.
 

duminică, 3 februarie 2013

Rilă-Iepurilă


Pentru că ne plac poveştile cu Rilă-Iepurilă şi nimic nu e mai amuzant decât să avem propriul nostru iepuraş, am decis să facem unul din carton. Poate fi roz, verde, mov sau maro cu picăţele aurii - al nostru este auriu şi rudă cu Iepurele din Winnie the Pooh. 
Un iepure se construieşte cu multă migală şi materiale alese cu grijă. Aveţi nevoie de:   




 1. o coală A4
 2. foarfecă
 3. cartoane colorate
 4. carioci şi creioane colorate
 5. autocolant ( de tot felul pentru urechile       iepurelui)
 6. pastă corectoare pentru dinţii iepurelui
 7. o pereche de ochi cu adeziv
 8. un tub de lipici solid



Pentru început, desenăm un oval pe jumătate din coala colorată, ca în fotografia de mai jos. Tot aici vedeţi şi urechile decupate din autocolant. Tot din autocolant lucios - altul decât cel folosit pentru urechi, decupaţi nasul iepurelui şi desenaţi cu carioca argintie sau albă, în stânga sus, o semilună. Aşa, nasul jucăuş va fi strălucitor.




Se decupează forma capului de iepure şi se lipeşte în partea de jos a unei coli albe. Apoi ataşăm urechile strălucitoare pe care le lipim pe cap, exact ca în fotografia de mai jos. 




Acum că suntem aproape gata, luaţi carioca şi desenaţi sprâncenele de deasupra ochilor, pe care îi lipiţi cu grijă. Sub ochi se lipeşte nasul, după care se desenează mustăţile care pornesc exact din zona botului. Tot cu carioca trasaţi conturul dinţilor pe care îi albiţi cu pasta corectoare.  



Vă întrebaţi cum de pare blănos Rilă-Iepurilă? Nimic mai simplu. Am haşurat cu creioane colorate în nuanţe de maro şi portocaliu toată faţa iepurelui. Ca să îi dăm şi ceva de mâncare, am desenat meniul lui preferat: morcovi, morcovi şi iar morcovi. Rilă-Iepurilă aşteaptă să vină la dumneavoastră acasă şi acest lucru e posibil doar cu puţină imaginaţie.