luni, 29 iulie 2013

Cum să faci o lucrare cu mesaj ecologic?

La ce ne gândim mai întâi când spunem VERDE?...la natură,la viață.Cum învățăm să gândim ecologic? protejând natura și tot ce ne înconjoară și tratând cu respect mediul înconjurator.Ni se pare minunată conexiunea dintre copaci, lemn, hârtie, carte, studiu, cunoaștere, gest, atitudine, responsabilitate, grijă, respect etc
 Când explicăm copiilor cum se obține hârtia, ei află cum sunt tăiați copaci pentru ca lemnul lor să fie folosit la fabricarea hârtiei.Ce-ar fi să realizăm o lucrare care să exprime artistic legăturile frumoase dintre elementele mediului înconjurător?Niște cărți care atârnă într-un copac verde, cărți care își vor lua zborul și vor deveni ușor și subtil păsări?!
Vă întrebați de un necesar?iată-l:
                                            -2 coli de hârtie format A4 (una albă, alta verde)
                                            -lipici solid
                                            -pagini dintr-o carte reciclata
                                            -carioci
                                            -creioane colorate
                                            -o foarfecă

Începem prin a desena cărți deschise pe hârtia tipărită.E util să faceți desene de dimensiuni diferite:cele mai mari vor fi lipite în plan apropiat, iar cele mai mici vor sugera planul îndepărtat!
Decupați cărțile cu atenție și trageți o linie cu o carioca pe mijlocul decupajului.Așa veți delimita cele două pagini din fiecare carte decupată.

Din hârtia verde decupați coroana unui copac.Când desenați o coroană bogată, gândiți-vă la o frizură de clovn sau la un nor pufos.Formele seamănă:)

Decupați coroana verde pe care o lipiți pe coala albă de hârtie.Pentru că aveți nevoie și de un trunchi de copac,lipiți coroana în partea de sus a foii.Cu o carioca maro schițați un trunchi zvelt care poate avea o scorbură, o ușă, geamuri sau ce doriți să desenați.

Lipiți cărticelele pe suprafața verde, respectând sugestia noastră legată de planuri:apropiat și îndepărtat.Întăriți și îngroșați liniile cărților.Se vor observa mai bine și desenul în ansamblul lui va fi mai bine conturat.În partea de sus  a foii desenați câteva păsări.Efectul e garantat!


Puteți scrie și un mic mesaj ecologic:)
Sperăm că v-am stârnit curiozitatea și că veți lucra deseori cu materiale reciclabile.E distractiv și in același timp foarte creativ să dam un alt sens materialelor!
Curiozitate: o tonă de hârtie risipită înseamnă pierderea a 700 de coli de scris și a 360 de ziare.O tonă de hârtie reciclată echivalează cu 17 copaci salvați!

joi, 25 iulie 2013

Cum să desenezi o Zână mică?

Englezii o numesc ”Baby Fairy”! Multe din poveștile pentru copii ne prezintă tărâmuri magice, în care locuiesc personaje fermecătoare:) Pentru a desena o zână bebeluș avem nevoie de câteva materiale:
                              -hârtie format A4
                              -creioane colorate
                              -creion HB
                              -radieră
                              -ascuțitoare
Începem schița desenând un cerc potrivit care va fi capul.Apoi adăugați un oval care să fie trunchiul și un altul mai mare care să fie rochița.Poziționați brațele prin trasarea a două linii paralele care pornesc din trunchi,Conturați un coș în care va sta bebelușul.Din două cercuri mici vom sugera piciorușele.
Mica noastră zână nu are încă bine formate aripile și nu poate zbura.Să o ajutăm  să zboare cu un coșuleț tras de un fluture:)
Liniile din creion pot fi întărite cu o carioca.Așa desenul va deveni mult mai animat.

Dupa schițarea desenului, trecem la conturarea detaliilor.Fața, pentru a fi expresivă, are nevoie de un zâmbet cald și sincer.Ochii sunt trasați prin două liniuțe arcuite.Așa va părea că bebelușul râde cu ochii închiși:)Trunchiul va fi învelit într-o bluză cochetă, iar brațele devin mai reale prin îngroșarea liniilor inițiale și hașurarea palmelor.
Desenul unei zâne este unul prin definiție cochet și plin de accesorii, de detalii vestimentare.Ar merge minunat o bentiță florală.Atenție cum potriviți culorile.E important să asortăm obiectele vestimentare.Să încercăm niște buline pentru rochiță.Combinația roz și violet va fi exact ce ne dorim.
Ah!Să nu uităm de fluturaș.Îl vom colora vesel și plin de energie.Roșul se va potrivi de minune!
În final să conturăm liniile cu un creion negru.Punem puțin albastru pentru conturul aripilor și îngroșăm puțin firele hamului.Și-acum să zburăăăm!!!

Suntem convinși că vă va plăcea o plimbare în coșulețul din nuiele.Vă dorim spor și inspirație, ca de obicei:)

marți, 23 iulie 2013

Bărcuțe din hârtie!

Toți copiii învață la un moment dat să facă bărcuțe din hârtie:) Și părinții, suntem convinși, își vor aminti cu bucurie de copilăria lor, mototolind hârtia într-o bărcuță!
Vă propunem un joc creativ și jucăuș: dacă aveți pe acasă o pereche de blugi uzați puteți să îi folosiți drept cadru pentru jocul următor.Să facem un necesar, așa cum ne-am obișnuit:
                                               -coli de hârtie alba și colorată(format A4)
                                               -lipici solid
                                               -bandă adezivă textilă
                                               -nasturi

Bărcuțele se confecționează din colile de hârtie.Găsiți modelul pe adresa următoare:www.youtube.com/watch?v=2apM-tgipxs
Dacă aveți mai multe coli de hârtie colorată confecționați mai multe bărcuțe.Astfel lucrarea de la final va fi mai plină de efect!Vă va ajuta și dacă în joc intră mai mulți copii!
Pe corpul bărcuțelor așterneți cu încredere creativitatea familiei.Lipiți nasturi și decorați bărcuțele cu bandă adezivă în modele.Veți obține niște mici bijuterii:)
În final vom aranja blugii, care devin suprafața apei.Aici vor pluti bărcuțele noastre colorate.Dacă vă jucați un joc inventat pentru o dupa-amiază sau pentru o petrecere cu copii zblobii, se pot adauga obiecte în joc:jucării din lemn,bărcuțe decorative,peștișori din plastic etc Brusc materialele vor prinde viată:)
 Vă poftim la o porție de joacă pentru mici și mari deopotrivă!
Să fiți mereu inspirați!:)

luni, 22 iulie 2013

Experiment:Absorbția!

La vârsta preșcolară copilul are deja o viziune generală a modului în care interacționează materia universală.Experiențele științifice sunt distractive și exact pe placul copiilor.Astăzi vorbim despre” Știința absorbției”.Dacă vărsați apă pe masă și ștergeți imediat cu un prosop de bucătărie din hârtie, observăm că apa dispare;ea intră în șervet.Așadar e absorbită de către prosop!
Vă propunem un experiment distractiv și sigur, care include procesul absorbției.Pentru această experientă aveți nevoie de următoarele:
                                          -3 pahare(plastic sau sticlă) transparente
                                          -2 tuburi de vopsea tempera(galben și albastru)
                                          -șervet din hârtie pentru bucătărie
                                          -apă de la robinet:)
După ce ne asigurăm că avem totul pregătit, punem puțină vopsea în paharele laterale:unul să aibă vopsea galbenă, iar celălat să conțină vopsea albastră.Apoi turnăm apă, cam jumătate de pahar și amestecăm bine cu o pensulă groasă.

Luați două șervețele și le rulați.Intoduceți un șervet in paharul cu apă galbenă.Asigurați-vă că un capăt de șervețel atârnă în paharul gol, pus în mijloc.Procedați la fel și cu celălalt pahar.
Șervetul va trece de la uscat la umed.În câteva minute culoarea va trece prin șervet pentru că hârtia o va absorbi.Ceea ce se petrece e cu adevarat uimitor!.O să se întâlnească în paharul din mijloc două culori din care se va obține o a treia:)Priviți:
Dacă încercați și alte culori veți obține și alte nuanțe:din albastru și roșu veți avea violet, din galben și roșu veți avea portocaliu etc

Micile experimente știițifice contribuie la dezvoltarea capacității de învățare a preșcolarilor și la dezvoltarea lor mentală.E nemaipomenit să întelegem cum funcționează elementele mediului înconjurător și să hrănim interesul și curiozitatea micuților spre cunoaștere! Copiii se dezvoltă intelectual prin intermediul ipotezelor! E bine să întrebăm,să fim curioși, să explorăm! E valabil atât pentru copii cât și pentru părinți:)







miercuri, 17 iulie 2013

STREET ART- street painting!

Arta străzii reprezintă redarea unor imagini artistice pe pavaje, străzi, trotuare, clădiri, folosind materiale temporare (creta). Este o artă interactivă.De obicei se face în piețe sau spații deschise și întinse, iar publicul trebuie doar să-și deschidă și să-și folosească ochi, să vadă în perspectivă.Desenele sunt cu atât mai reușite cu cât ne poftesc într-o lume magică pe nume, ILUZIA:)
Dacă v-am deschis apetitul pentru o porție de artă nonconformistă, vă poftim să serviți câțiva pași în realizarea unei lucrări de Street Art.Necesarul conține:
                                          -o revistă veche 
                                          -o coală de hârtie  format A4
                                          -lipici solid
                                          -carioci
                                          -pensulă groasă
                                          -o cutie de acuarele
                                          -creioane cerate
Pentru că noi reproducem o bucățică din arhitectura urbană care ne înconjoară, vom începe prin a rupe  hârtii mici sau mai mari din revistă.Le lipim pe coala de hârtie nu tocmai întâmplator pentru că ne dorim și o poveste a imaginilor.

Combinația de materiale va da un aspect nonconformist lucrării și cu siguranță unic.Povestea noastră e povestea unui zid-colaj.Se suprapun mai multe imagini, unele mai vechi, altele mai noi, dar toate vorbesc la unison:Orașul e viu!
Desenați porțiuni în care să se vadă cărămizi, colorați prin completare sau prelungire ceea ce pornește de la tipăritura revistei și obțineți efecte deosebite:)

După ce ați terminat desenele în carioca, aplicați câteva tușe de culoare în spațiile rămase albe.Finalul va fi cel mai iubit de către copii: se încarcă pensula cu multă culoare si se stropește foaia.Acest prodedeu se numește ”dripping paint”.
Iată și lucrarea.Sperăm să vă încânte și să vă motiveze! Ca de obicei, invităm copiii să picteze  împreună cu părinții.Distracția e garantată:) Așadar ”open your eyes” și poftiți la ”street art”!
În București puteți admira lucrări ale artiștilor români și străini pe strada pictor Arthur Verona, unde în fiecare an se schimbă picturile de pe ziduri cu ocazia evenimentului cultural ”Street Delivery”! Merită o raită pe acolo!
Am făcut și o selecție a unor lucrări care ne plac nouă:)







Folosiți-vă ochii!E unul din îndemnul artiștilor:)

sâmbătă, 13 iulie 2013

Pisicuța-suport de șervețele!

Miau! Mi-e foame:)
Cum să implicăm copiii la aranjarea unei mese? Vă oferim o idee distractivă și utilă, numai bună pentru mânuțele inventive ale copiilor noștri.Iată un model de suport pentru șervețele, realizat din carton.Lista cu cele necesare cuprinde:
                                   -o coala de carton colorată (format A4)
                                   -o carioca neagră
                                   -creioane cerate
                                   -o foarfecă
                                   -lipici solid
                                   -o riglă
Măsurați din coala de carton 6cm și decupați pe lungimea colii.Noi am ales un carton violet.Pisica dumneavoastră poate arăta în ce culoare va place:) Țineți cont și de tema întalnirii sau petrecerii la care aveți invitați.Orice amănunt contează!
După decupare, desenați cu creioane cerate linii colorate.Veți obține în final o pisicuță vărgată și haioasă.Într-unul din capete, desenați lăbuțele ușor rotunjite.Decupați cu atenție forma lor.Pentru a obține un contrast reușit, întăriți liniile negre cu o carica.
Acum că ați conturat lăbuțele, îndoiți cartonul la capătul celălalt cam de 2 cm.Veți obține o mică talpă care va fi lipită.Rulați fâșia de carton, aplicați lipici pe talpă și apoi lipiți cu grijă talpa, fix înaintea labuțelor.
Pe cartonul rămas, desenați coada pisicii și o față cât mai jucăușă.Conturați un cerc.În mijloc desenați un triunghi mic cu vârful în jos, care va fi botul.Din vârful triunghiului porniți două bastoane, unul cu deschidere spre dreapta și unul spre stânga.Acum desenați mustățile:)Mai lipsesc doi ochi veseli și urechile.
Decupați capul și coada și le aplicați pe corpul arcuit al pisicii.Capul se lipește în față, puțin mai sus de lăbuțe.Tăiați cartonul arcuit în partea de sus cam de 1,5cm pentru a introduce coada!
Acum pisica e gata! Puteți așeza câteva șervețele în noul suport:) Cu siguranță copiii vor fi bucuroși de realizare, iar invitații vor fi încântați de aspectul vesel și colorat al mesei!

Vă dorim spor, inspirație la bucate și poftă bună!

joi, 11 iulie 2013

Bicicleta

Bicicliști de toate vârstele, sunteți poftiți la pedalat în culori!Știm cât de importantă e mișcarea și cât de sănătoasă, astfell încât, o plimbare cu bicicleta e o reală bucurie!Haideți să învățăm cum se face un colaj din resturi de materiale și cât de ușor putem povesti despre aventurile noastre pe două roți în timpul actului artistic:)
Înainte de a porni cu bicicleta într-o tură-aventură:), e nevoie sa ne echipăm corespunzător:cască, genunchiere, cotiere, reflectorizante pe haine și pe bicicletă etc 
Și pentru colajul de azi e nevoie de un necesar:
                                                   -cartoane colorate(resturi) cu sau fără imprimeuri
                                                   -coli albe format A4
                                                   -banda adeziva colorată
                                                   -lipici solid
                                                   -carioci
                                                   -material textil(resturi)
                                                   -creioane colorate
                                                   -foarfecă

 Din materialul textil pe care îl aveți la dispoziție, decupați două cercuri de marimea unei cești de cafea.Acestea vor fi roțile bicicletei.Apoi desenați în carioca un cadru de bicicletă(gasiți descrierea și modelul in materialele  noastre  mai vechi).Scaunul seamănă cu o pară.El va fi decupat dintr-un carton cu modele.
Fondul va imita aspectul de tapet.Lipiți tot felul de cartoane împrejutul bicicletei.Decupați forme de diferite dimensiuni și diferite culori pentru a acoperi întreaga suprafață a foii albe.Colajul va căpăta o tentă modernă!
Încurajați copiii să folosească bicicleta de mici și învățați alături de ei cât de important este să protejăm mediul înconjurător.Chiar și colajul nostru, care poate veni dupa o plimbare în parc, este realizat numai din resturi de materiale.Așadar poate fi considerat un colaj eco:)
Pentru a crește sănătoși, voioși, e nevoie să fim responsabili și atenți la nevoile celor din jurul nostru.Respectați natura și prețuiți resursele ei! Am desenat și o mică schemă, care să ne facă pe toți mai responsabili în mediul urban!
Succes pe două roți! Si nu uitați: mereu ne putem inspira in lucrările noastre din ceea ce facem zi de zi !



luni, 8 iulie 2013

Decorațiuni pentru o cameră veselă

Dacă v-ați mutat de curând, ori renovați intreaga casă, va oferim câteva idei de decorat camera copiilor.Decorațiunile pot fi inspirate din cărțile cu povești preferate, din natură, din desene animate etc .Orice gâză desenată haios,orice animăluț simpatic schițat, schimbă colțul de joacă, ușa sau peretele camerei.O cameră colorată, e mereu preferata copiilor:)
Să incepem! Nelipsita listă a  necesarului conține următoarele:
                                   -carton colorat
                                   -hârtie colorată
                                   -creioane colorate
                                   -set carioci
                                   -carioca neagră permanentă
                                   -corector 
                                   -foarfeci cu modele și foarfecă simplă
                                   -lipici solid
                                   -tub lipici cu sclipici
Desenați corpul unui fluture pe un carton negru și apoi decupați forma.Din culorile pe care le aveți la dispoziție decupați un oval mare portocaliu și unul mai mic de culoare roșie.Cel mic lipiți-l peste cel mare si veți obține un nas haios.Aplicați nasul pe mijlocul feței,desenați cu ajutorul corectorului o gură zâmbitoare și doi ochi sticloși.În câteva minute veți avea un fluture minunat.Pentru că desenele animate sunt foarte libere și creative în compoziție, adăugați fluturelui douăpiciorușe care par încălțate.
Fluture fără antene nu există!.Așadar cine se teme de decupat antenele nu are nici măcar o șansă:)E musai să vă arătați măiestria în arta decupatului.La final, se lipește  corpul fluturelui pe o pereche de aripi colorate.Atenție la model:aripile superioare sunt puțin mai mari decât cele inferioare.Pentru că orice urmă de sclipici aduce magie in imaginația oricărui copil, decorați fluturele cu lipici si sclipici:)
În doar câteva minute se poate obține un fluture vesel ,gata să atârne pe orice perete și să pornească în orice aventură alături de copii!

Vă propunem înca trei modele colorate și pline de poveste:
o broscuță cochetă

o albină harnică

și o buburuză zburdalnică

Sperăm că v-am făcut poftă și v-am stârnit curiozitatea de a transforma un colț de cameră, un perete, o ușă, într-un început de poveste!
Vă salută zomotos cele patru figurine:)

Spor și inspirație!