joi, 24 ianuarie 2013

Arta populară e cool!




Având în vedere ca astăzi e o zi istorică pentru România, ne-am gândit să facem o mică incursiune în tradiţia populară şi în folclorul românesc, nu numai bogate şi spectaculoase, ci şi surprinzător de moderne!




Dacă nu aţi fost încă în vizită la Muzeul Ţăranului Român şi la Muzeul Satului, merită să vă faceţi timp pentru a o astfel de plimbare, la sfârşit de săptămână sau într-o după-amiază. Zestrea muzeelor este impresionantă, iar ceea ce veţi afla, dumneavoastră şi cei mici, va fi – vă garantăm – mai impresionant decât un documentar de travel şi lifestyle: curiozităţi, lucruri necunoscute, obiecte cu meşteşug şi o viziune despre frumuseţe cu care se poate oricine mândri. 
Azi ne-am inspirat din motivele tradiţionale cusute pe costumele populare româneşti. E bine de ştiut ca roşul, negrul, albul sunt cele mai întâlnite culori pe ţesăturile tradiţionale româneşti. 


Pentru a desena cu aer de sărbătoare, ne folosim de câteva liniaturi: linii frânte, linii drepte, linii curbe, puncte, X-uri, flori etc



Se pot desena pe o simplă foaie albă, dar e mult mai distractiv şi mai atractiv dacă facem acest exerciţiu pe un şerveţel alb. Contrastele alb-negru şi alb-roşu sunt simple, dar de mare impact.
Aşadar, avem nevoie de un şerveţel cu o textură mai groasă (nu foarte pufos), de două carioci – roşie şi neagră – , un foarfece, o riglă, pentru linii foarte drepte, şi multă inspiraţie. Modele noastre pot apărea desenate fie pe şerveţel, imitând un ştergar tradiţional, fie pe o siluetă îmbrăcată în costum popular.


Dacă doriţi să lucraţi diversificat, puteţi încerca să desenaţi conturul siluetei şi apoi să lipiţi în spaţiile gata trasate bobiţe din hârtie creponată; va fi o lucrare de mare efect, dar si mai migăloasă. Aici, puteţi folosi şi alte culori din portul popular românesc: verde, albastru.
Sperăm că v-am deschis apetitul pentru putina arta populară!

Astfel, într-o manieră distractivă, copilul descoperă tainele artei populare româneşti şi „înnoadă” peste timp firul tradiţiei estetice naţionale (conceptul de etnic este astăzi la mare modă!), arta noastră populară fiind sursă de inspiraţie pentru mulţi mari artişti ai lumii (un singur exemplu: Henri Matisse - La blouse roumaine). A, şi încă ceva: anii '60, cu celebrii ei hippies, datorează mult iilor româneşti :).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu