sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Desenele copiilor: un cod uşor de descifrat... (2)





... cu ajutorul kitului de părinte bine informat. Mai întâi de toate, trebuie să ştiţi că un desen se va privi întotdeauna în ansamblu şi că orice interpretare se va pune în context: când a fost desenat?, copilul era supărat sau obosit?, cu ce scop l-a desenat (din proprie iniţiativă?, „la comandă”?, la grădi?) etc.

Teme

Există câteva teme care apar cu o frecvenţă mai mare în desenele celor mici, fiecare dintre ele reprezentând ceva important.

Omuleţul: un cap mic poate indica o tendinţă de autominimalizare; invers, un cap prea mare, mai ales după vârsta de 8 ani, arată un oarecare egocentrism. Dinţii ascuţiţi reprezintă o potenţială agresivitate. Ochii mari simbolizează curiozitatea. De obicei, urechile lipsesc, fiind acoperite de păr. Dacă cel mic desenează personajului şi urechi, aveţi un copilaş atent, dornic să înveţe. Braţele lungi sunt în relaţie cu ambiţiile celui mic. Dacă sunt lipite de corp, denotă timiditate şi inhibiţie. Desenate în sus, ele vă atrag atenţia că cel mic vea să fie înţeles şi ascultat. Picioarele mari demonstrează o mare capacitate de acţiune. Subţiri, ele arată o lipsă de siguranţă.

Pădurea: simbolizează mama, nevoia de protecţie.

Copacul: cu cât este mai mic, cu atât copilul este mai timid şi mai dependent de ceilalţi. dacă acoperă tot spaţiul foii (sau aproape), copilul vrea să fie mereu în centrul atenţiei.

Casa: arată cum se percepe copilul pe sine şi cum înţelege raporturile cu ceilalţi. Dimensiunile casei sunt importante: dacă este o locuinţă mare, copilul este condus de emoţii; dacă este mică, înseamnă că cel mic este introspectiv şi are o fire cercetătoare. Ferestrele şi uşile mari înseamnă deschidere către ceilalţi şi dorinţă de comunicare. O uşă mică arată un copil selectiv în alegerea prietenilor. Dacă apar perdele, este semn bun – copilul priveşte cu optimism spre viitor.

Soarele: reprezintă tatăl şi felul în care se plasează în pagină indică relaţia cu autoritatea paternă. Dacă este mare, rotund, strălucitor, tatăl este un personaj important în viaţa celui mic.

(Pentru băieţi) – Vehicule de tot felul
Definesc felul în care copilul se comportă cu ceilalţi. Maşina indică respectul regulilor, autobuzul – faptul că cel mic se integrează bine într-un grup, avionul – graba de a creşte, bicicleta – o personalitate calmă şi meticuloasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu